Halaman

    Social Items

IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 25

Computer MCQ
IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 25
It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi
IT-Trends & Technologies MCQ Test Part - 25
Let's Start☺⇨

1. निम्‍न में से MDRAM हैं।.

a) Multiple DRAM
b) Multibank DRAM
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Multibank DRAM


2. पहला कॉमर्शियल Entertainment VR System किस वर्ष में बना था।

a) 1991
b) 1992
c) 1995
d) 1999


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 1991


3. पहले कॉमर्शियल Entertainment VR System था।

a) Flight Simulator
b) Vitality
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Vitality


4. निम्‍न में से Virtual Reality का नाम किसने रखा-

a) Jaron Lainer
b) John-Ki
c) David
d) Myron


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Jaron Lainer


5. निम्‍न में किस वर्ष VR का प्रयोग आर्मी में हुआ –

a) 1978
b) 1980
c) 1981
d) 1982


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) 1982


6. Ephemere किस वर्ष बना था –

a) 1998
b) 1999
c) 2000
d) 2001


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 1998


7. E-Commerce के विकास में निम्‍न ने महत्‍वपूर्ण योगदान दिया हैं।

a) EDI
b) BANK
c) (a) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) EDI


8. फ्लिपकार्ट किस सन् में बनी थी –

a) 1926
b) 2001
c) 2007
d) 2010


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) 2007


9. B2C में कौन से प्रोडक्‍ट सबसे ज्‍यादा बिकते हैं।

a) Daily use product
b) Digital Product
c) (a) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Digital Product


10. CPV क्‍या हैं।

a) Click Per View
b) Cost post Visible
c) Cost Peace View
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Click Per View


11. EDI क्‍या हैं –

a) Electronic data Interchange
b) Electrical Device Interchange
c) (a) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Electronic data Interchange


12. Payment Wallet हैं-

a) JIO Money
b) M-Paisa
c) Airtel Payment
d) उपरोक्‍त सभी


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


13. JIO Money किस कंपनी ने बनाया हैं।

a) Reliance
b) IDEA
c) Vodafone
d) उपरोक्‍त में कोई नहीं


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Reliance


14. M-Paisa किस कम्पनी ने बनाया हैं –

a) Airtel
b) Vodafone
c) IDEA
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Vodafone


15. E-Commerce का कार्य हैं।

a) E-Advertising
b) E-Marketing
c) E-Selling
d) उपरोक्‍त सभी


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


16. Foxi Reader किस लिए उपयोग होता हैं।

a) Create
b) Edit
c) Digital Sign
d) उपरोक्‍त सभी


Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


17. डाटा कम्‍प्रेशन का अर्थ होता हैं।

a) फाइल की साइज को कम करना
b) फाइल को डिलीट करना
c) फाइल को एडिट करना
d) फाइल का नाम बदलना

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) फाइल की साइज को कम करना


Thanks For Taking A Test Of IT-Trends and Technologies MCQ Test in Hindi. If You Like This IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test- 25, So Don't Forget to Share with With Your Close Friends and Family Members.

Again Thank You So Much.😊

Read Other Very Important Computer MCQ :

Read IT Trends & Technologies MCQ
👉 click here

Read Computer Gk MCQ
👉 click here

Read Internet Related MCQ
👉 click here

Read Computer Fundamentals MCQ
👉 click here

Read Ms Office MCQ
👉 click here

Read Ms Powerpoint MCQ
👉 click here

Read Ms Excel MCQ
👉 click here

Read Ms Word MCQ
👉 click here

Go to Home Page
👉 click here

Read Other Very Important Computer MCQ :

Read IT Trends & Technologies MCQ
👉 click here

Read Computer Gk MCQ
👉 click here

Read Internet Related MCQ
👉 click here

Read Computer Fundamentals MCQ
👉 click here

Read Ms Office MCQ
👉 click here

Read Ms Powerpoint MCQ
👉 click here

Read Ms Excel MCQ
👉 click here

Read Ms Word MCQ
👉 click here

Go to Home Page
👉 click here

It Trends And Technology Questions | It Trends And Technology Objective Questions In Hindi | It Trends And Technology Objective Questions | It Trends And Technologies Objective Questions In Hindi Pdf | It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi | It Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi