Halaman

    Social Items

IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 24

Computer MCQ
IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 24
It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi
IT-Trends & Technologies MCQ Test Part - 24
Let's Start☺⇨

1. Distributed System के उदाहरण हैं।

a) WWW
b) सूचना शेयर करना
c) रिसोर्स शेयर करना
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


2. Network में Autonomous होस्‍ट्स का जुड़ना कहलाता हैं।

a) Stand Alone
b) Clint Server
c) Distributed System
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) Distributed System


3. First Expert System बनाया गया था।

a) 1940
b) 1950
c) 1960
d) 1970

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) 1970


4. वर्चुअल रियलिटी किस सन् में बनी थी।

a) 1985
b) 1987
c) 1990
d) 1991

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) 1987


5. लाइन पेन किस सन् में बनी थी।

a) 1962
b) 1964
c) 1966
d) 1970

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 1962


6. PNG का फुल-फॉर्म हैं।

a) Portable New Graphics
b) Portable Network
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) a तथा b दोनों


7. एडोब रीडर का फाइल फॉर्मेट हैं।

a) PDF
b) XLS
c) DOC
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) PDF


8. एडोब फायरवर्क्‍स किस भाषा में बनाया गया हैं।

a) C
b) C++
c) Java
d) VB

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) Java


9. अल्‍ट्रा नीरो एक ——————— हैं।

a) DVD Burning tool
b) Cd burning tool
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) DVD Burning tool


10. ZIP का फुल-फॉर्म —————— होता हैं।

a) Zone improvement file
b) Video out
c) Visual Object
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Zone improvement file


11. इनमें से मीडिया फाइल हैं।

a) MPEG
b) PNG
c) BMP
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) MPEG


12. GIF किस सन् में बना था।

a) 1980
b) 1982
c) 1987
d) 1990

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) 1987


13. GOM Player किस सन् में बना था।

a) 2000
b) 2001
c) 2002
d) 2003

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) 2003


14. JPEG संकुचित करता हैं।

a) Video
b) Audio
c) Image
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) Image


15. 800 x 600 Pixel का Aspect Ratio हैं।

a) 4 : 3
b) 4 : 5
c) 4 : 6
d) 3 : 4

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 4 : 3


16. निम्‍न में किसने Lenticular Stereoscope बनाया था-

a) Charly
b) William Gruber
c) David Brewster
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) David Brewster


17. निम्‍न में Virtual Reality दर्शाता हैं।

a) 1D
b) 2D
c) 3D
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) 3D


18. निम्‍न में से किस Doctor ने VR पर आधारित Operation किया था –

a) Shati-Mirja
b) Shapen. Mirja
c) Jasim beg
d) Shafi-Ahmad

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) Shafi-Ahmad


Thanks For Taking A Test Of IT-Trends and Technologies MCQ Test in Hindi. If You Like This IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test- 24, So Don't Forget to Share with With Your Close Friends and Family Members.

Again Thank You So Much.😊

Read Other Very Important Computer MCQ :

Read IT Trends & Technologies MCQ
👉 click here

Read Computer Gk MCQ
👉 click here

Read Internet Related MCQ
👉 click here

Read Computer Fundamentals MCQ
👉 click here

Read Ms Office MCQ
👉 click here

Read Ms Powerpoint MCQ
👉 click here

Read Ms Excel MCQ
👉 click here

Read Ms Word MCQ
👉 click here

Go to Home Page
👉 click here

It Trends And Technology Questions | It Trends And Technology Objective Questions In Hindi | It Trends And Technology Objective Questions | It Trends And Technologies Objective Questions In Hindi Pdf | It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi | It Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi