Halaman

    Social Items

IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 23

Computer MCQ
IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 23
It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi
IT-Trends & Technologies MCQ Test Part - 23
Let's Start☺⇨

1. M-Paisa किस सन् में बना था।

a) 2001
b) 2006
c) 2011
d) 2007

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) 2007


2. E-Commerce में कैसे पेमेंट करते हैं।

a) COD
b) Electronic Payment
c) (a) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) (a) तथा (b) दोनों


3. E-Commerce का कार्य नहीं हैं।

a) E- Advertising
b) E- Marketing
c) Warehouse
d) E- Selling

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) Warehouse


4. B2C का अर्थ हैं।

a) Business to Customer
b) Business to Cannect
c) Business to Company
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Business to Customer


5. इनमें से Multimedia Software नहीं हैं।

a) GOM Player
b) Media Player
c) VLC
d) PDF

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) PDF


6. निम्‍न में से किस वर्ष The Stereoscope बना था-

a) 1830
b) 1835
c) 1838
d) 1840

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) 1838


7. 1024 x 768 में कितने Pixels होते हैं।

a) 307,200
b) 1,920,000
c) 786,432
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) 786,432


8. निम्‍नलिखित में से AVCHD हैं।

a) Advance Video Coding – High Definition
b) Advance Visual Coding – HD
c) Advance Visual Code – HD
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Advance Video Coding – High Definition


9. VLC किस फाइल फॉर्मेट को सपोर्ट करता हैं।

a) MP3
b) MP4
c) 3GP
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


10. इनमें से कौन सा ऑडियो फॉर्मेट नहीं हैं।

a) JPEG
b) MP3
c) Wav
d) 3gp

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) JPEG


11. MP2 का फुल-फॉर्म —————– होता हैं।

a) Mpeg audio layer 2
b) Mpeg audio layer
c) Motion audio layer
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Mpeg audio layer 2


12. VLC में CTRL + R का प्रयोग निम्‍न के लिए करते हैं।

a) फाइल फॉर्मेट को परिवर्तित करने
b) फाइल फॉर्मेट को सेव करने
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) a तथा b दोनों


13. KDD के योगदान देने वाले क्षेत्र हैं।

a) Statistics
b) Database
c) Machine Learning
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


14. Atomix Productions ने कौन सा सॉफ्टवेयर बनाया हैं।

a) VLC
b) Virtual DJ
c) MIX Software
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Virtual DJ


15. VLC किस प्रोग्रामिंग भाषा मे बानाया गया था।

a) C
b) C++
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) C


16. Real Time Traffic की जरूरत पड़ती हैं।

a) व्‍यवस्‍था हेतु
b) चैनलाजिंग
c) ट्रान्‍सलेशन
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) ट्रान्‍सलेशन


17. निम्‍न में VR System हैं।

a) Delkto VR
b) Imersive VR
c) Telepresence
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


18. निम्‍न में से ‘Artificial Reality’ का आविष्‍कार किस वर्ष हुआ था-

a) 1920
b) 1925
c) 1929
d) 1969

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) 1969


Thanks For Taking A Test Of IT-Trends and Technologies MCQ Test in Hindi. If You Like This IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test- 23, So Don't Forget to Share with With Your Close Friends and Family Members.

Again Thank You So Much.😊

Read Other Very Important Computer MCQ :

Read IT Trends & Technologies MCQ
👉 click here

Read Computer Gk MCQ
👉 click here

Read Internet Related MCQ
👉 click here

Read Computer Fundamentals MCQ
👉 click here

Read Ms Office MCQ
👉 click here

Read Ms Powerpoint MCQ
👉 click here

Read Ms Excel MCQ
👉 click here

Read Ms Word MCQ
👉 click here

Go to Home Page
👉 click here

It Trends And Technology Questions | It Trends And Technology Objective Questions In Hindi | It Trends And Technology Objective Questions | It Trends And Technologies Objective Questions In Hindi Pdf | It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi | It Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi