Halaman

    Social Items

IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 22

Computer MCQ
IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 22
It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi
IT-Trends & Technologies MCQ Test Part - 22
Let's Start☺⇨

1. Fopl भाषा में होते हैं।

a) वैरियेबल्‍स का सैट
b) कॉन्‍स्‍टैन्‍ट्स का सैट
c) फंक्‍शन का सैट
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


2. Pattern Evaluation किसका तत्‍व हैं।

a) नॉलेज डिस्‍कवरी
b) AI
c) BI
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) नॉलेज डिस्‍कवरी


3. निम्‍न में से PMML का पूर्ण रूप हैं।

a) Productive Model Mark Up Language
b) Preductive Model Max Language
c) Predictive Modem Markup Language
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Productive Model Mark Up Language


4. Human Chess Player कौन-सी एप्रोच प्रयोग करता हैं।

a) Heuristic Approach
b) Inference Engine
c) Knowledge Base
d) इनमें को कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Heuristic Approach


5. Knowledge Discovery की तकनीक हैं।

a) Association rule
b) Sequence Mining
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) a तथा b दोनों


6. मल्‍टीमीडिया सिस्‍टम की विशेषता हैं।

a) उच्‍च स्‍टोरेज क्षमता
b) उच्‍च डाटा रेट
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) a तथा b दोनों


7. JPEG का पूर्ण रूप हैं।

a) Joint Photographic experts Group
b) Joint pic expert Group
c) Joint photo extra group
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) Joint photo extra group


8. PDF का फुल फॉर्म ——————- होता हैं।

a) Portable Document Format
b) Post Document Format
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Portable Document Format


9. RW का फुल-फॉर्म —————- होता हैं।

a) Remove Media
b) Real Media
c) Real Master
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Real Media


10. Foxi Reader किस प्‍लेटफॉर्म पर चलता हैं-

a) Windows
b) Linux
c) Apple
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


11. Adobe flash player किस प्रोग्रामिंग भाषा में बनाया गया था।

a) C
b) JAVA
c) C++
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) C++


12. निम्‍नलिखित में से GIF हैं।

a) Graphics Interchange Format
b) Graphical Interchange Format
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Graphics Interchange Format


13. iTunes Media Player किस Operating System का हैं।

a) Microsoft
b) IBM
c) Apple
d) Linux

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) Apple


14. RTP प्रयोग करता हैं।

a) USB Port
b) SMTP
c) UDP Port
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) USB Port


15. निम्‍न में से कौन सा उच्‍चतम रेज्‍योलूशन हैं।

a) 800 x 600 Pixels
b) 1024 x 768 Pixels
c) 1152 x 864 Pixels
d) 1280 x 1100 Pixels

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) 1280 x 1100 Pixels


16. “Link Trainer” किसने बनाया हैं।

a) Adward Link
b) Lion-Link
c) Mortontteilig
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Adward Link


17. निम्‍न में से कौन-सी कम्‍पनी VR Development पर कार्य कर रहीं हैं-

a) Apple
b) Facebook
c) Sony
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


18. नीलामी के लिए ई-कॉमर्स का यह प्रकार उपयोग होता हैं।

a) B2B
b) B2C
c) C2C
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) C2C


Thanks For Taking A Test Of IT-Trends and Technologies MCQ Test in Hindi. If You Like This IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test- 22, So Don't Forget to Share with With Your Close Friends and Family Members.

Again Thank You So Much.😊

Read Other Very Important Computer MCQ :

Read IT Trends & Technologies MCQ
👉 click here

Read Computer Gk MCQ
👉 click here

Read Internet Related MCQ
👉 click here

Read Computer Fundamentals MCQ
👉 click here

Read Ms Office MCQ
👉 click here

Read Ms Powerpoint MCQ
👉 click here

Read Ms Excel MCQ
👉 click here

Read Ms Word MCQ
👉 click here

Go to Home Page
👉 click here

It Trends And Technology Questions | It Trends And Technology Objective Questions In Hindi | It Trends And Technology Objective Questions | It Trends And Technologies Objective Questions In Hindi Pdf | It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi | It Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi