Halaman

    Social Items

IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 20

Computer MCQ
IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 20
It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi
IT-Trends & Technologies MCQ Test Part - 20
Let's Start☺⇨

1. Heuristic Search का प्रयोग कहाँ होता हैं।

a) Problem Solving
b) Problem Analyzing
c) Problem Stoing
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Problem Solving


2. इनमें से कौन-सी AI प्रोग्रामिंग भाषा नहीं हैं।

a) Perl
b) Prolog
c) Lisp
d) a तथा b दोनों

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Perl


3. वेबपेज पर कौन से विज्ञापन दिखाई देते हैं।

a) POP up add
b) Banner add
c) (a) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Banner add


4. इन्‍टरनेट पर प्रोडक्‍ट की सूची को कहते हैं।

a) E-Catalogue
b) Catalogue
c) (a) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) E-Catalogue


5. CTR क्‍या हैं।

a) Click through rate
b) Cost per rat
c) (a) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Click through rate


6. G2C का अर्थ हैं।

a) Government to Customer
b) Government to Consumer
c) Government to Common
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Government to Consumer


7. E-Commerce वेबसाइट पर लोग क्‍या खरीदना पंसद नहीं करते –

a) कपड़े
b) इलैक्‍ट्रॉनिक यंत्र
c) फर्नीचर
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) फर्नीचर


8. फ्लिपकार्ट साइट के निर्माता हैं।

a) Binny Bansal
b) Sachin Bansal
c) (a) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) (a) तथा (b) दोनों


9. E-Commerce का फुल फॉर्म हैं।

a) Electronic Commerce
b) Electric Commerce
c) (a) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Electronic Commerce


10. निम्‍न में से कौन-सा VR Artwork Film Festival में आया –

a) Brone
b) VR Film Art
c) Virtopia
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) Virtopia


11. निम्‍न में से Virtual Reality का प्रयोग नहीं किया हैं।

a) वर्चुअल चित्र
b) वर्चुअल इमरजेंसी
c) आँखें बदलने में
d) चिकित्‍सा

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) आँखें बदलने में


12. ‘Link Trainer’ Simulator कब बना था।

a) 1929
b) 1959
c) 1965
d) 1970

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 1929


13. Refresh rate को किसमें मापते हैं।

a) HZ
b) MHZ
c) CKZ
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 1929


14. GOM Player किस कम्‍पनी ने बनाया है।

a) Gretch Corporation
b) Microsoft
c) Coral
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Gretch Corporation


15. इनमें से ऑडियो फाइल हैं।

a) 3GP
b) Png
c) Bmp
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 3GP


16. WINRAR किस साल में विकसित हुआ था।

a) 1995
b) 1997
c) 2000
d) 2009

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 1995


17. Foxi Reader को किसने बनाया था।

a) Fremont
b) John Way
c) Edword
d) Microsoft

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Fremont


18. इनमें से कौन सा वीडियो फॉर्मेट नहीं हैं।

a) JPEG
b) MP4
c) FLV
d) 3gp

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) JPEG


Thanks For Taking A Test Of IT-Trends and Technologies MCQ Test in Hindi. If You Like This IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test- 20, So Don't Forget to Share with With Your Close Friends and Family Members.

Again Thank You So Much.😊

Read Other Very Important Computer MCQ :

Read IT Trends & Technologies MCQ
👉 click here

Read Computer Gk MCQ
👉 click here

Read Internet Related MCQ
👉 click here

Read Computer Fundamentals MCQ
👉 click here

Read Ms Office MCQ
👉 click here

Read Ms Powerpoint MCQ
👉 click here

Read Ms Excel MCQ
👉 click here

Read Ms Word MCQ
👉 click here

Go to Home Page
👉 click here

It Trends And Technology Questions | It Trends And Technology Objective Questions In Hindi | It Trends And Technology Objective Questions | It Trends And Technologies Objective Questions In Hindi Pdf | It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi | It Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi