Halaman

    Social Items

IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 14

Computer MCQ
IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 14
It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi
IT-Trends & Technologies MCQ Test Part - 14
Let's Start☺⇨

1. NEFT हैं –

a) National Electronic Fund Transfer
b) National Electrical Fund Transfer
c) Noway Electrical Fund Transfer
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) National Electronic Fund Transfer


2. M-paisa कौन सी सेवा प्रदान करती हैं।

a) मोबाईल से पैसा ट्रांसफर
b) कम्‍प्‍यूटर से पैसा ट्रांसफर
c) मोबाइल से पैसा निकालना
d) इनमें से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) मोबाईल से पैसा ट्रांसफर


3. CPM क्‍या हैं।

a) Click per Minute 
b) Cost post Minute
c) Click per thousand impression
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) Click per thousand impression


4. G2B का अर्थ हैं –

a) Government to Business
b) Guide to Business
c) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Government to Business


5. E-Commerce के लिए आवश्‍यक तत्‍व –

a) पक्षकारों की पहचान
b) सौंदों की गोपनीयता
c) मुद्रा के विनिमय की सुविधा
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


6. प्रथम ई-कॉमर्स साइट कब बनी थी –

a) 1994
b) 1995
c) 2000
d) 2001

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 1994


7. E-Commerce साइट का उदाहरण हैं –

a) Flipkart
b) Amazon
c) (a) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) (a) तथा (b) दोनों


8. Virtopia किस वर्ष Film Festival में प्रस्‍तुत किया –

a) Florida film festival
b) Sundance film festival
c) Vienica film festival
d) Beslin international film feature

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Florida film festival


9. निम्‍न में से किसमें VR का प्रयोग आर्मी में पहली बार करा-

a) Thomas A. Furness III
b) Andrew
c) Martin J
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Thomas A. Furness III


10. Aspin Movie Map निम्‍न में से किसने बनाया –

a) MIIT
b) MIT
c) MTI
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) MIT


11. Stereoscope का सिद्धान्‍त (Principle) इनमें से किसमें प्रयोग होता हैं-

a) Google Cardboard
b) Mohlephone
c) Both a and c
d) उपरोक्‍त में कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Google Cardboard


12. The Lenticular Stereoscope निम्‍न में किस वर्ष बनाया-

a) 1838
b) 1845
c) 1849
d) 1851

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) 1849


13. VR System के तत्‍व हैं।

a) इनपुट प्रोसेसर
b) सिम्‍युलेशन प्रोसेसर
c) रिंडरिंग प्रोसेसर
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


14. निम्‍नलिखित में से RTCP हैं।

a) Real Time Transport Control Pic
b) Real Time Transfer Control Protocol
c) Real Time Trasport Control Packet
d) Real Time Transport Control Protocol

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) Real Time Transport Control Protocol


15. JPEG कितने ब्‍लॉक में बटा होता हैं।

a) 4 x 4 Pixels
b) 6 x 6 Pixels
c) 9 x 9 Pixels
d) 8 x 8 Pixels

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) 8 x 8 Pixels


16. निम्‍नलिखित में से SIP का फुल-फॉर्म हैं।

a) Session Initiation Protocol
b) System Intial Protocol
c) Session Inter Protocol
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Session Initiation Protocol<


17. GIF में अधिकतम कितने रंग होते हैं।

a) 250 color
b) 259 color
c) 256 color
d) 200 color

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) 256 color


18. MP3 का उपयोग होता हैं।

a) गाना सुनने में
b) गाना देखने में
c) गाना बदलने में
d) इनमें से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) गाना सुनने में


Thanks For Taking A Test Of IT-Trends and Technologies MCQ Test in Hindi. If You Like This IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test- 14, So Don't Forget to Share with With Your Close Friends and Family Members.

Again Thank You So Much.😊

Read Other Very Important Computer MCQ :

Read IT Trends & Technologies MCQ
👉 click here

Read Computer Gk MCQ
👉 click here

Read Internet Related MCQ
👉 click here

Read Computer Fundamentals MCQ
👉 click here

Read Ms Office MCQ
👉 click here

Read Ms Powerpoint MCQ
👉 click here

Read Ms Excel MCQ
👉 click here

Read Ms Word MCQ
👉 click here

Go to Home Page
👉 click here

It Trends And Technology Questions | It Trends And Technology Objective Questions In Hindi | It Trends And Technology Objective Questions | It Trends And Technologies Objective Questions In Hindi Pdf | It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi | It Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi