Halaman

    Social Items

IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 13

Computer MCQ
IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 13
It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi
IT-Trends & Technologies MCQ Test Part - 13
Let's Start☺⇨

1. निम्न मे से कौनसा कार्य Client करता है।

a) डाटावेस का व्‍यवस्‍थापन
b) डाटा प्रोसेसिंग
c) GUI के माध्‍यम डाटा की मांग
d) डाटा संग्रहण

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) GUI के माध्‍यम डाटा की मांग


2. Knowledge Engineering का कार्य ———— के लिए आवश्‍यक जानकारियों पर प्रक्रिया करना है!

a) Multimedia
b) Expert System
c) Internet
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Expert System<


3. आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस का नाम जो प्रचलित प्रोडक्‍ट में उपयोग होता हैं।

a) बूलियन लॉजिक
b) ह्यूमन लॉजिक
c) फज़ी लॉजिक
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) फज़ी लॉजिक


4. Knowledge Discovery का प्रयोग होता हैं।

a) डाटा माइनिंग
b) डाटा ट्रॉन्‍सफॉरर्मेशन
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) डाटा माइनिंग


5. निम्‍न में से MIS का पूर्ण रूप हैं।

a) Mange Information Study
b) Management Information Study
c) Management Information System
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) Management Information System


6. Facts और Rule को कौन दर्शाता हैं।

a) Interface Engine
b) Knowledge Base
c) Haustic Approach
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Knowledge Base


7. VLC किस साल में विकसित हुआ था।

a) 1990
b) 1991
c) 1997
d) 2000

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) 1991


8. निम्‍न में से WMV हैं।

a) Window Media Video
b) Window Media Visual
c) Win Media Visual
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Window Media Video


9. MPEG (2) Data rate हैं।

a) 3 to 6 MBPS
b) 4 to 6 MBPS
c) 6 to 6 MBPS
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 3 to 6 MBPS


10. LED की कलर कोडिंग होती हैं।

a) R.G.B
b) G.B.R
c) R.B.G
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) R.G.B


11. निम्‍न में HMD हैं।

a) Head-man Display
b) Head Mounted Display
c) Hemustic Mounted Display
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Head Mounted Display<


10. निम्‍न में किस वर्ष ‘Virtual Reality’ नाम पड़ा-

a) 1980
b) 1985
c) 1987
d) 1990

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) 1987


11. निम्‍न में से पहला Operation किस वर्ष VR की सहायता से हुआ था।

a) 14, April 2016
b) 1, Jan 2016
c) 10, Dec. 2015
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 14, April 2016


12. COD क्‍या हैं।

a) Cash on Delivery
b) Cash on Done
c) Cash on Double
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Cash on Delivery


13. CPC क्‍या हैं।

a) Cost per Cost
b) Cost per Click
c) (a) तथा (b) दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Cost per Click


14. B2B का अर्थ हैं –

a) Business to Business
b) Blog to Business
c) Business to Blog
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Business to Business


15. Aspin Movie Map निम्‍न में से हैं।

a) Hyper Media System
b) Virtual Reality System
c) (a) तथा (b) दोनों
d) इनमें से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) (a) तथा (b) दोनों


16. निम्‍न में VRML हैं-

a) Virtual Read Modeling Language
b) Virtual Reality Modeling Language
c) Both a and b
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-b) Virtual Reality Modeling Language


17. निम्‍न में पहला VR (HMD) किस वर्ष बना था-

a) 1945
b) 1955
c) 1960
d) 1950

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) 1960


18. निम्‍न में से किसने The StereoScope का आविष्‍कार किया-

a) Charles Wheat Stone
b) David Brewster
c) William Grover
d) Adward-Link

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Charles Wheat Stone


Thanks For Taking A Test Of IT-Trends and Technologies MCQ Test in Hindi. If You Like This IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test- 13, So Don't Forget to Share with With Your Close Friends and Family Members.

Again Thank You So Much.😊

Read Other Very Important Computer MCQ :

Read IT Trends & Technologies MCQ
👉 click here

Read Computer Gk MCQ
👉 click here

Read Internet Related MCQ
👉 click here

Read Computer Fundamentals MCQ
👉 click here

Read Ms Office MCQ
👉 click here

Read Ms Powerpoint MCQ
👉 click here

Read Ms Excel MCQ
👉 click here

Read Ms Word MCQ
👉 click here

Go to Home Page
👉 click here

It Trends And Technology Questions | It Trends And Technology Objective Questions In Hindi | It Trends And Technology Objective Questions | It Trends And Technologies Objective Questions In Hindi Pdf | It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi | It Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi