Halaman

    Social Items

IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 12

Computer MCQ
IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test - 12
It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi
IT-Trends & Technologies MCQ Test Part - 12
Let's Start☺⇨


1. Client-Server Architecture मे जिस हिस्‍से को यूजर प्रयोग करता है, उसे —— कहते है।

a) Client
b) Server
c) Browser
d) PC

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Client


2. Robotics यह कम्‍प्‍यूटर ——— का ही एक शाखा है।

a) आर्टिफिशीयल इंटेलेजिंसी
b) वर्चुअल रिआलिटी
c) डिस्‍ट्रीब्‍यूटेड प्रणाली
d) इनमे से कोई नही

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) आर्टिफिशीयल इंटेलेजिंसी


3. Virtual Reality का प्रयोग निम्‍न में से किस मेडिकल सेगमेन्‍ट के लिए होता हैं।

a) Distraction Theraphy for Burn
b) Pain Management
c) Surgical Treatment
d) उपरोक्‍त सभी

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) उपरोक्‍त सभी


4. MPEG का प्रयोग होता हैं।

a) CD
b) DVD
c) Tape Drive
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) CD


5. B2C का अर्थ हैं।

a) Business to Customer
b) Business to Cannect
c) Business to Company
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Business to Customer


6. निम्‍न में से flight simulation का प्रयोग होता हैं।

a) VR Pilot Training
b) Missile Launch
c) (a) तथा (b) दोनों
d) इनमें से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) VR Pilot Training


7. निम्‍न में Sensoram किस वर्ष बना था।

a) 1962
b) 1996
c) 1978
d) 1988

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) 1962


8. C2C का अर्थ हैं।

a) Customer to Customer
b) Company to Company
c) Company to Cost
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Customer to Customer


9. B2G का अर्थ हैं।

a) Business to Government
b) Business to Guide
c) Business to Governance
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Business to Government


10. डिजिटल सूचना जिस कार्ड पर अंकित रहती हैं, वो हैं –

a) Smart Card
b) Debit Card
c) Credit Card
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Smart Card


11. You Tube कौन सी ई-कॉमर्स टैक्‍नालॉजी उपयोग करती हैं।

a) CPV
b) CTC
c) CTR
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) CPV


14. निम्‍न में VRML बना था-

a) 1990
b) 1992
c) 1874
d) 1994

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-d) 1994


15. WINZIP किस साल में विकसित हुआ था।

a) 1980
b) 1985
c) 1991
d) 1990

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) 1991


16. मल्‍टीमीडिया का उपयोग होता हैं।
a) मनोरंजन
b) शिक्षा
c) a तथा b दोनों
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-c) a तथा b दोनों


17. Nokia सुईट किसके द्वारा बनाया गया हैं।

a) Nokia कम्‍पनी
b) Samsung कम्‍पनी
c) Microsoft कम्‍पनी
d) उपरोक्‍त में से कोई नहीं

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Nokia कम्‍पनी


18. Adobe Illustrator किस प्‍लेटफॉर्म पर चलता हैं।

a) Mac os x
b) Window 7
c) Window 2010
d) Linux

Click to See Right Ans. Rignt Ans.-a) Mac os x


Thanks For Taking A Test Of IT-Trends and Technologies MCQ Test in Hindi. If You Like This IT Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi - Online Test- 12, So Don't Forget to Share with With Your Close Friends and Family Members.

Again Thank You So Much.😊

Read Other Very Important Computer MCQ :

Read IT Trends & Technologies MCQ
👉 click here

Read Computer Gk MCQ
👉 click here

Read Internet Related MCQ
👉 click here

Read Computer Fundamentals MCQ
👉 click here

Read Ms Office MCQ
👉 click here

Read Ms Powerpoint MCQ
👉 click here

Read Ms Excel MCQ
👉 click here

Read Ms Word MCQ
👉 click here

Go to Home Page
👉 click here

It Trends And Technology Questions | It Trends And Technology Objective Questions In Hindi | It Trends And Technology Objective Questions | It Trends And Technologies Objective Questions In Hindi Pdf | It Trends And Technology Objective Type Question In Hindi | It Trends And Technologies Objective Questions And Answers In Hindi